No any image found. Please check it again or try with another instagram account.

Как да помогнем на детето да се адаптира по-лесно към детската градина?

Този процес може да бъде предизвикателен както за децата, така и за родителите. Трябва да имаме предвид, че всяко дете е уникално и изпитва различни емоции, затова е нужно да бъдем най-вече търпеливи и да насърчаваме малчуганите да изразяват своите чувства, осигурявайки им усещане за безопасност. 

От изключителна важност е мъниците да бъдат предварително подготвени за новия етап, който им предстои. Те са свикнали със своята рутина и вече имат изграден дневен режим. Това им дава сигурност, а първите посещения в детската градина са промяна, която може да стресира и най-уверените деца. Предразположете ги няколко седмици по-рано – разкажете как ще срещнат нови приятелчета, ще имат възможност да играят с играчки, които не са виждали досега, ще научават интересни факти, ще се забавляват, ще тичат на воля. Съветвам ви да отидете и до бъдещото учебно заведение – в часове, когато всички играят навън. Важно е да се установи, че мястото не е страшно, а напротив – това ще бъде пространство, където дечицата ще прекарват по няколко часа на ден, изпълнени с интересни занимания.

ГОВОРЕТЕ 

Всеки ден използвайте ситуации от деня, за да разказвате и показвате какво точно се прави в градината. Бъдете по-детайлни и наблягайте на нещата, които знаете, че ще впечатлят малчуганите. Ние, например, играем ролеви игри и разиграваме сцени, в които детето отива на градина, а мама през това време пазарува в близкия магазин. Купува нещо вкусно за обяд и малко по-късно се връща обратно. През това време малкото човече реди пъзел/тетрис/сортер. Описвайте подробно всяко действие и не пропускайте да добавите най-ентусиазирания си тон – “Сега мама отива до магазина, а ти ще останеш да се забавляваш с децата тук – ще се пускаш по пързалката, ще караш тротинетка, ще рисуваш с боички, ще играеш с пластилин. После щом се видим отново, искам да ми разкажеш как си си изкарал/а. Как искам и аз да съм дете и да си играя по цял ден, като теб…”

СЪЗДАЙТЕ УСЕЩАНЕ ЗА ПОЗНАТОСТ

Щом сте у дома, описвайте подробно как протича един ден в градината и често споделяйте за обичайния режим там – така детето ще опознае по-бързо последователността на събитията. Ритуалите също действат успокоително (дори на възрастните), тъй като многократното повторение ги превръща в познати и сигурни неща. Това може да са кратка разходка, песен, целувка, помахване, таен жест. Споделям какво оказва влияние при нас: Алек има две раници – сутрин сам избира в коя да си прибере резервните дрешки и термоса с вода. Тръгваме с “3,2,1… старт!” Стигаме пеша до детската градина, а по път му създавам настроение и си говорим за нещата, които предстоят в съответния ден. При самата раздяла си казваме „Обичам те!“

БЪДЕТЕ СПОКОЙНИ

За родителите този нов етап от живота е не по-малко стресиращ и натоварващ. Въпреки това се опитайте да не показвате колебание, а напротив – говорете позитивно, ентусиазирано, успокоявящо. Имайте доверие и в учителите, които ще се грижат за детето и се постарайте у дома да подкрепяте същите като техните правила – подреждане на играчките след игра, внимателно и чисто хранене, спокойно ходене.

И не забравяйте за усмивките сутрин – колкото и да сте притеснени, знайте, че детето ще мине през този период по-лесно, ако усеща спокойствие и увереност у вас.

Надявам се, че статията ви е била полезна и интересна, а ако искате да се вдъхновите за вълнуващи пътешествия, прочетете поредицата “ПРИКАЗКИ НА ПЪТ” – разхождам ви из страната и ви показвам хотели в България, подходящи за семейства с деца.

Целувки и до скоро!

XOXO
signature

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

No Comments Yet.

Не искате да пропуснете някой мой пост?
Регистрирайте своя email адрес тук, за да получавате известия при всяка нова статия.

Previous
Локация N4: Хотел Лещен
Как да помогнем на детето да се адаптира по-лесно към детската градина?