No any image found. Please check it again or try with another instagram account.

Как да организирате BABY SHOWER PARTY?

Имате ли желание да отпразнувате бъдещата поява на вашето мъниче с близките си приятелки? Представям ви едно нетрадиционно празненство за България, което ще донесе усмивки и хубаво настроение, последните седмици преди голямото събитие в живота ви.

Преди всичко искам да обобщя концепцията за „baby shower party“ – идеята е бъдещата майка да бъде „обсипана“ с подаръци, мили думи и пожелания за бебето. Създава се уютна атмосфера, където бременната жена и нейните гости да се заредят с положенителни емоции, а по-опитните жени да дадат насоки, свързани с първите дни на новороденото. Ето моите съвети за организацията на такъв тип мероприятие:

Тематична декорация 

Ако ситуацията и времето позволявят, най-добре би било да планирате събитието на открито. Освен повече възможности за експерименти с украсата, ще имате и по-голямо пространство за игрите, които са задължителни на този празник. Измислете интересна тема и бъдете креативни. Съчетайте нежни матови цветове и включете различни кътчета, които гостите да обикалят – място за снимки, за напитки, за хапване и сладки приказки. Аз избрах boho стил, за който с MENTALINA PARTY AGENCY комбинирахме различни елементи – балони, вази с цветя, ратанови и плетени орнаменти. Поставихме четири дървени палета на земята, с възглавнички около тях, бар-маса за коктейли и параван със златен надпис “Oh, baby”.

Покани 

След като сте готови с темата на партито, поканете по интересен и закачлив начин своите гости. При мен се получи обратното – цветните картички, които измайсторих не са в boho стил, защото при ранното им изпращане все още не бях напълно готова с концепцията и визията на самото събитие. Въпреки това, приятелките ми ги харесаха – животинки и забавно послание “Calling all my party animals, I am having a baby shower”.

Дрескод

Както при всяко друго женско събиране, въпросът с облеклото стои на преден план. Улеснете гостите и им кажете какви детайли може да имат по себе си – флорални диадеми, рокли, панделки. Аз заложих на градински фееречни дрехи с boho аксесоари – дъждът и неприятното време не ни попречиха да бъдем като горски феи.

Идеи за почерпка

За разлика от Gender Reveal събитието, което организирах през февруари, тук беше важно да има по-разнообразно меню. Подготвих от любимите си плата с различни месни деликатеси, сирена, маслини, чери домати и брускети. Добавих купички с няколко вида разядки – тиро салата, котидж сирене, хумус, катък с чесън и червена чушка, поднесени с два вида багети – пълнозърнеста и лучена. На масата имаше и кроасани, намазани с крема сирене, гауда и прошуто. А за десерт – ягоди, маслени сладки и разбира се… вкусна торта с кокосов пълнеж от BRIMEKS BAKERY. Почерпих гостите и с оригинални Mom-osa коктейли – три вида пенливо вино, различни фрешове и плодове, които те сами можеха да комбинират по свой вкус.

Списък с подаръци

Смисълът на термина “душ” е, че бъдещата майка се “обсипва” с подаръци, които ще са ѝ от полза след появата на бебето. Най-добре е жената да изготви предварително списък с нужни вещи, след което да го изпрати на приятелките си 2-3 седмици преди празника. В този ред на мисли, открих много полезно приложение – “Things to get me”, в което можеш да направиш папка с желани придобивки. Всяка от тях има снимка, цена, описание и линк към магазина, в който може да се открие. Когато гостите получат списъка, всеки от тях маркира с “✔️” артикула, който ще купи – по този начин няма опасност да се получи дублиране.

Книга с пожелания

За мен, това е най-сантименталното и мило усещане по време на събитието или по-скоро след него. Приятелките на майката пишат пожелания и наричания за бебето в специална книга с твърди корици и празни листа. Аз поръчах бяла такава, със златен надпис “Oh, baby”,  а при красивите думи на всеки гост добавих за спомен полароидна снимка, направена в същия ден. Признавам си, че си поплаках, след като прочетох всичко вечерта след партито – един ден малкият ни мъж също ще чете и ще се радва на обичта, с която е заобиколен.

Списък с игри 

Едно от основните неща в програмата на такъв тип празненства са игрите. Те трябва да бъдат на бебешка тематика – забавни, интересни и креативни. Много от американските варианти, които открих в интернет, не бяха по вкуса ми, затова подбрах най-добрите предложения и ги прецизирах по мой усет. Изготвих предварително картончета за всички гости, върху които да отбелязват верните отговори на зададените въпроси. Ето какви бяха и заниманията:

BABY NAME RACE

Върху отделни листчета се записват буквите от А до Я и се раздават на присъстващите. По сигнал всеки от тях трябва да запише по едно мъжко/женско име. Когато някой е готов, казва “Стоп”. Бъдещата майка проверява дали условието е изпълнено и дава награда на най-бързо справилата се дама.

BABY FOOD RACE 

Вероятно това ще се окаже най-забавната от всички игри в списъка – “Познай пюрето”. Подгответе 5 бебешки храни в бурканче. Аз избрах само плодови варианти, но ако искате да затрудните участниците, добавете микс със зеленчуци или месни продукти. Махнете етикетите, номерирайте ги от 1 до 5, а на лист запишете верните отговори: 1-ябълка, 2-слива, 3-банан, 4-кайсия, 5-тиква.

Раздайте на гостите по 5 лъжички (hint: аз купих пакет с дебели клечки за сладолед от Джъмбо, които вършат идеална работа. В противен случай ще трябва да търсите 70-80бр. прибори – не си заслужава като допълнителен разход). Нека всеки от тях има и картонче, на което да посочва верните отговори. Сложете пюретата върху дъска и ги поднесете за дегустация – присъстващите се редуват и опитват от всяка храна максимум по два пъти, като въртят клечката от двете ѝ страни, така че “игралното поле” да е чисто и безопасно. Награда получават  момичетата с 5 верни отговори.

 

BABY MEMORY RACE 

В хартиен плик или плетена кошница отделете 10 бебешки аксесоари. Междувременно раздайте листчета с 10 празни пространства за попълване. Извадете всеки предмет бавно, един по един, пред гостите, казвайки наименованието му на глас. След като изредите всички принадлежности, кажете “1,2,3 старт!” Присъстващите използват паметта си и записват нещата, които са запомнили. Наградата отново получава най-бързо справилият се участник.

В моята кошница имаше: възглавничка за колики, лигавник, физиологичен разтвор, биберон, гризалка, крем против подсичане, пудра, ръкавичка, аспиратор за нос и лепенки при висока температура.

BABY TRAIT RACE 

Тази занимателна дейност остава за спомен на майката и в нея няма победители. Раздават се бланки, на които всеки гост попълва кои характерни черти на родителите ще притежава бебето. Аз включих: коса, очи, нос, усмивка, височина, чар, смелост, самостоятелност, чувство за хумор и готварски умения. Когато всеки даде своя отговор, може са изкоментирате помежду си кой какво е посочил като предположение и защо. Получава се интересен дебат… 🙂

BABY QUIZ RACE

Последната игра изисква сериозна предварителна подготовка, но пък любителите на въпросниците ще я оценят. Първо си пригответе бял кадастрон, шарени лепящи листчета и маркери. Напишете заглавието на играта в горната част на платното, а отдолу разделете листчетата по колонки в различни цветове. Над всяка колона напишете име на желана от вас категория с въпроси (песни, филми, факти, известни майки, предмети, животни), а върху квадратчетата под тях – числата 50,100,150 и 200. Това са точките, за които участницитe ще се съревновават. Измислете въпроси, които да им съответстват по трудност – за 50т. по-лесни, за 200т. – най-трудни. Малко по-надолу ще ви споделя моя вариант за викторина, за да си вземете идеи, ако са ви нужни.

Остана и последната стъпка от предварителното оформление на плаката – под всяко цветно прозорче отбележете верния отговор. Хубаво ще е да съобразите броя на въпросите с този на гостите – в моя случай включих 24 въпроса, като за всеки имаше по 2 задължителни такива.

Условия на играта: Участниците се редуват и казват за кой въпрос искат да играят – пример: Въпрос от категория ЖИВОТНИ за 100 точки. Бъдещата майка задава въпроса и ако гостът отгатне правилния отговор, печели съответните точки, а листчето се отстранява от таблото. Ако отговорът е грешен – прозорчето остава неотворено и идва ред на следващия играч. Състезанието продължава докато не изчезнат всички листчета от кадастрона, а победител е този с най-много събрани точки.

Ето ги и въпросите по категории:

Песни

50т. – Довършете песничката: „Зайченцето бяло…“ (отговор: „…цял ден си играло.“)

100т. – Довършете песничката: „Защото знам, че другите момчета, нямат…“ (отговор: „…бански на лалета.“)

150т. – Довършете песничката: „Живяла е нявга, живяла е нявга…“ (отговор: „…една червена шапчица.“)

200т. – Кой изпълнява българската детска песен „Мики Маус“? (отговор: Росица Кирилова)

Филми

50т. – В кой детски филм главен герой е катерица, гонеща жълъд? (отговор: Ледена епоха)

100т. – Какво гони малкото пони? (отговор: Вятъра)

150т. – Избройте 5 принцеси на Дисни. (примерен отговор: Пепеляшка, Аврора, Бел, Елза, Ана)

200т. – От кое филмче е изразът: „Към безкрая и отвъд“? (отговор: Играта на играчките)

Факти 

50т. – Коя дума казват бебетата за първи път в повечето случаи? (отговор: Мама)

100т. – Какви цветове виждат новородените през първите месеци от своя живот? (отговор: Черно и бяло)

150т. – По колко часа на ден спят новородените? (отговор: 16-20ч.)

200т. – По колко пъти се усмихват бебетата на ден? (отговор: 200)

Известни майки

50т. – Има ли деца Дженифър Лопес? (отговор: Да- 2)

100т. – Джеймс и Инес Рейнолдс са деца на коя известна актриса? (отговор: Блейк Лайвли)

150т. – Колко деца има Анджелина Джоли? (отговор: 6)

200т. – През коя година Ева Лонгория ражда първото си дете? (отговор: 2018г.)

Предмети 

50т. –  Как се казва предметът, който е най-често в устата на бебето? (отговор: Биберон)

100т. – За какво служи бебешкият аспиратор? (отговор: за нослето на бебето)

150т. – Довършете словосъчетанието: „активна…“ (отговор: „… гимнастика“)

200т. – Стандартен размер за детско матраче (отговор: 60/120 и 70/140)

Животни

50т. – Кое животно отглежда малките си в торба? (отговор: Кенгуру)

100т. – Другото име за „козле“, малкото на козата? (отговор: Яре)

150т. – Кое животно е излишно – маймуна, елен, таралеж, лисица? (отговор: Маймуна)

200т. – Кои животни приемат в семействата си бебета сирачета от своя вид и ги отглеждат като свои? (отговор: Катериците)

Подаръци за гостите 

Покажете благодарност на хората, които са уважили вашия празник. Подгответе символични подаръци и ги поднесете в края на събитието. Аз купих малки хартиени торбички, които напълних с пуканки. След като ги затворих добре, добавих етикет със закачлив надпис “About to POP”, произлизащ от английската дума “popcorn”. В традиционните интерпретации е хубаво на бейби шауър партитата да има пуканки под някаква форма, за да е по-лесно и безпроблемно раждането на жената.

Готови за принтиране темплейти, етикети и плакати

Надявам се, че статията ви е била полезна и интересна! Още снимки от BABY SHOWER партито може да разгледате в Инстаграм профила ми. А ако сте пропуснали предишния пост за събитието, разкриващо пола на бебето, може да прочетете подробно тук: GENDER REVEAL PARTY

Поздрави и прекрасна седмица от мен!

XOXO
signature

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

No Comments Yet.

Не искате да пропуснете някой мой пост?
Регистрирайте своя email адрес тук, за да получавате известия при всяка нова статия.

Previous
Моите ТОП 3 спални и домашни дрехи
Как да организирате BABY SHOWER PARTY?