No any image found. Please check it again or try with another instagram account.

Организация на Бебешка Погача

Дойде моментът за следващото събитие у дома, а именно Погачата на Алек. Преди да ви разкажа подробно за цялостната визия на празненството, искам да ви запозная с традиционните ритуали, които ние уважихме на този ден.

Според стар български обичай Погачата се прави на 40-тия ден от раждането на бебето. Тогава детето е готово да се представи пред обществото – счита се, че навършвайки 40 дни, то вече е по-укрепнало, не се разболява и не „хваща” лоши очи. Има и поверие, че дотогава „родилката е нечиста“. Ето защо първото нещо, което майката трябва да направи сутринта е да отиде на „чиста молитва“ в църквата и да занесе дар за Света Богородица – вино и питка.

След като се пречисти, в дома ѝ се събират най-близките жени и приятелки на младото семейство – те се превръщат в орисници на новороденото. Поканените девойки трябва да му пожелаят нещо хубаво и като добри феи да го орисат да порасне здраво, умно, щастливо и успешно.

Ако потърсите информация в интернет ще видите, че самият ритуал има много разновидности – това е защото в различните краища на страната хората изпълнявaт обреда по свое собствено виждане и последователност. Аз реших да следвам едни от най-разпространените поверия, които са останали у нас през годините:

Майката сяда на стол заедно с детето, а две от момичетата в компанията държат бяла кърпа(месал) над главите им – те трябва да бъдат неомъжени, да нямат деца и да са с живи родители. Трета от жените разчупва погачата над месала, така че всички трохи да попаднат в него. Оставяйки първото парче за Богородица, тя орисва с хубави думи бебето и го нарича само с добродетели. След нея детето орисват момичетата, държащи кърпата, а после и останалите гости –  споделяйки своите пожелания за бебето, те оставят символична сума пари, с която то да си купи сън.

В наши дни се дават банкноти, но задължително се поставя и монета, за да се спази символът. След като се изредят всички, две от орисниците връзват краищата на кърпата на възел – спрямо това дали е стегнат или хлабав се определя дали детето ще е скъперник или ще харчи повече. Завързаното вързопче се слага на най-високото място вкъщи, за да има малчуганът високи идеали. Накрая гостите се черпят с парче от питката, потопено в мед. По традиция от къщата не трябва да се изнася нищо, за да не секне кърмата на майката. Задължително е и всеки да си тръгне преди слънцето да залезе, без да се сбогува с домакинята.

Какво се носи?

Всички поканени жени трябва занесат сладкиши, за да е сладък животът на бебето. Може те да са домашно приготвени, но по възможност да нямат шоколад в състава, ако майката кърми – какаото в големи количества не е препоръчително за нея. Купете дребни сладки и ги сложете в буркан с панделка, кекс в интересна подаръчна кутия, курабийки с надпис, а защо не и плодове в кошница – бъдете креативни!

Какво се подарява?

Нека подаръците са съобразени с нуждите на бебето и майката. Ако сте чели статията ми за организация на BABY SHOWER PARTY, знаете, че според мен е хубаво да се направи списък с желани придобивки, който да улеснява гостите. В случай, че няма такъв – подходящи са дрънкалки, дъвкалки, музикални и активни играчки. Обикновено дрешките се подаряват с един или два номера по-големи – всички знаем, че бебенцата израстват бързо и докато се усетим блузките и панталончетата, които имаме в гардероба вече не са по мярка.

Това е българската традиция и ритуална последователност, които спазихме на нашето празненство. А понеже знам, че ви е интересна цялостната организация на събитието, ви споделям и как протече то стъпка по стъпка:

Покани

След като измислих темата, започнах да търся подходяща дъга, която да е основен акцент. Намерих такава в Pinterest и с нея оформих покани за гостите. Измислих закачливо послание и избрах раздвижен шрифт, който присъства в останалите детайли.

Декорация 

Момичетата от @mentalinapartyagency изготвиха двойния параван с принт специално за нашия празник – схемата ми беше изпратена предварително за одобрение. След като обсъдихме различни възможности, цветовете на които се спряхме бяха именно тези телесни багри, които виждате по снимките. Решихме балоните да преливат плавно от светло към по-тъмно и отново наблегнахме на дървени елементи и различни сухи растения. Добавихме три различни по големина дървени маси, които разположихме пред декора. Отстрани поставихме и дървени кубчета с името на детето. Получи се дори по-красиво отколкото беше в представите ми!

Дрескод

Всички присъстващи трябваше да бъдат облечени в “цветовете на дъгата”, като точните нюанси можеха предварително да се открият в поканите. С Алек също спазихме изискванията за тоалет – аз бях с дълга оранжева рокля в boho стил, а той с модерен сет от къси панталонки и тениска в бяло и кафяво.

Кетъринг

Задължителна част от ритуала „Бебешка Погача” е празничната пита, която трябвa да бъде сладникава, а не солена. Някои хора предпочитат тя да бъде омесена от близък човек, за да са сигурни, че мислите и енергията, с които се приготвя са положителни. Останалите купуват готова питка – продават се в различни размери и декорация. Върху нея може да бъдат изписани името на детето и датата на празненството. Ако има украса от фондан, не забравяйте да поставите питата на хладно място, докато дойде моментът с разчупването. Освен погачата, на масата трябва да има пчелен мед, поставен в купичка и сладки храни: торта, бонбони, петифури, сладка баница, баклава, плодове. Напитките трябва да са слабоалкохолни.

Нашата торта беше символична и кореспондираше с цялостната идея на събитието – да е дълъг, пъстър и красив пътят на Алек от тук нататък. Мястото, от което я поръчахме е @brimeks_bakery –  сладкарите винаги се справят чудесно с визията и вкуса на изделията, затова за трети пореден път избирам тях за наша празнична гощавка. Пълнежът на тортата беше маскарпоне и Нутела, а голямата цветна дъга върху нея е специална ръчна изработка от @movirainbow. На масичките пред паравана имаше още тематични курабийки под формата на дъга, френски макарони и празнична питка. Всички изкушения бяха в тоналността на празника – бежово, кафяво и оранжево.

Питиетата, които подбрах бяха сладък ликьор (Бейлис) и студена лимонада с портолал и мента. Тя беше поставена в голям буркан, от който гостите сами си сипваха в специалните брандирани шишенца. Използвах крафт сламки и етикети с надпис “Погачата на Алек”. Допълнително сервирах бяло вино и две кани с вода – едната с лед и лимон, а другата със свежа краставица.

 

Подаръци за гостите и книга за орисии

За да може празникът да остави мил спомен у присъстващите, подарете им символични подаръци – аз се спрях на дървени магнити с гравирани дъга и послание – “Благодаря, че беше моя орисница! Алек”. Всеки един от тях беше залепен върху цветна картичка с датата и името на събитието. А за да оставите нещо и за себе си – книгата с пожелания е задължителен елемент на този празник. Нашата е отново от дърво с гравиран надпис и тематична картинка. Всички тези красиви детайли ще откриете в страничката на @hey.ruchichki

Надявам се, че статията ви е била полезна и интересна. Повече снимки от нашето ежедневие може да разгледате в ИНСТАГРАМ профила ми. А ако сте пропуснали предишния пост АКТИВНОСТИ ЗА НОВОРОДЕНИ, може да погледнете ТУК.

Прегръдки и страхотен ден от мен!

XOXO
signature

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не искате да пропуснете някой мой пост?
Регистрирайте своя email адрес тук, за да получавате известия при всяка нова статия.

Previous
5 активности за новородени
Организация на Бебешка Погача