My happy place🤍

My happy place🤍

ВЕЧЕРНА РУТИНА - КЪПАНЕ НА БЕБЕ💦 Последователните действия в ранна...

ВЕЧЕРНА РУТИНА - КЪПАНЕ НА БЕБЕ💦 Последователните действия в ранна...

Усмивки за добро утро и пожелание за слънчево начало на...

Усмивки за добро утро и пожелание за слънчево начало на...

Честит имен ден, Алек!❤️❤️❤️

Честит имен ден, Алек!❤️❤️❤️

GIVEAWAY - СПЕЧЕЛИ ПОДАРЪЦИ ОТ PERSIL&SILAN SENSITIVE✨/ изтеглен победител: @mimkataaaaa...

GIVEAWAY - СПЕЧЕЛИ ПОДАРЪЦИ ОТ PERSIL&SILAN SENSITIVE✨/ изтеглен победител: @mimkataaaaa...

5 ЛЮБИМИ СНИМКИ💤📸 Тези спящи кадри на Алек са ми...

5 ЛЮБИМИ СНИМКИ💤📸 Тези спящи кадри на Алек са ми...

“Оживяла приказка, която разказва история за хармония и красота”💫 Тези...

“Оживяла приказка, която разказва история за хармония и красота”💫 Тези...

РАЖДАНЕ, ПРЕСТОЙ В БОЛНИЦА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД СЕКЦИО🏨 📝На www.sisiangelove.com...

РАЖДАНЕ, ПРЕСТОЙ В БОЛНИЦА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД СЕКЦИО🏨 📝На www.sisiangelove.com...

7 неща, които да си купите от Мароко

Обикаляйки из медините на Мароко, няма как да не забележите безкрайните улици, пълни със сувенири и ръчно изработени изделия. Ще искате да си купите от всичко за спомен и най-вероятно ще ви е нужен допълнителен куфар. Трява да знаете, обаче, че ще е нужно сами да извоювате достъпни цени за желаните от вас продукти – повечето от тях нямат етикети, а стартовата сума, която продавачите обявяват е двойна на реалната такава. Затова в тази статия освен какво НЕ трябва да пропускате да си купите от Мароко, ще ви споделя и приблизителните цени на предложенията ми, както и няколко лесни стъпки, които да следвате при “пазаренето” с търговците.

1.Арганово масло

Арганът се добива единствено в Мароко, затова ако си организирате екскурзия до там, задължително се снабдете с някое и друго шишенце. По време на моето посещение, имах възможност да присъствам на интересна презентация, свързана с добива, производството и полезните свойства на аргана. Там научих, че истинското арганово масло е със златно-жълт цвят и ухае на ядки, както и че има две разновидновидности от него – козметично и хранително. Продава се като отделен продукт в различни по големина шишенца, или като основна съставка в разкрасителни изделия – шампоани, балсами, маски, сапуни, кремове за тяло.

✔️Приблизителната цена за 100мл. козметично арганово масло е между 50 и 150 дирхама (5/15€). Имайте предвид, че хранителното арганово масло е малко по-скъпо. То се използва в кулинарията и придава специфичен вкус и аромат на ястията.

2.Керамични съдове

По време на разходката си из Мароканските градове и пазари, със сигурност ще попаднете на стотици разнообразни изделия от керамика – чинии, чаши, купички и фруктиери. Ако разполагате с достатъчно време, задължително се отбийте във Фес – там, ярките цветове и специалната техника, която се използва за изработката на красивите съдове, ще привлекат вниманието ви. Ще имате възможност да си купите единични бройки от тях, но ще откриете и сергии, където продават керамика на едро – в по-големи количества, за по-ниски цени. Мароканците са услужливи и ако поискате да ви ги опаковат, ще го направят безплатно. Все пак не би било приятно съдовете да се счупят, пренасяйки ги в самолета обратно към България. Не забравяйте да си вземете традиционен тажин за спомен – съд, наподобяващ нашия гювеч. Съставен е от две части – плоска основа с ниски страни и конусовиден капак, за по-добро разпределение на въздуха по време на готвене. Традиционните цветове са синьо и бяло, но не се притеснявайте да се снабдите с по-шарени и цветни варианти.

✔️Цената за малките купички е около 20 дирхама(2€). За по-големите съдове си пригответе 200-300 дирхама(20/30€). Малък тажин ще откриете за 20-50 дирхама(2/5€), а голям такъв – за 100-150 дирхама(10/15€).

3.Лампи и фенери

Ако обичате предмети, които мислено ви телепортират на мястото, откъдето сте ги купили – ръчно изработените марокански лампи и фенери са точно за вас. Откриват се в различни размери, цветове и форми, но каквато и да изберете, приказката за “Аладин” ще се пренесе в дома ви. По-леките фенери са и по-достъпни, но обикновено са изработени от алуминий. Този материал лесно променя цвета си и ще ви бъде трудно да го пренесете в багажа, тъй като има вероятност да се изкриви по време на пътуването. Възможността да платите за доставка също е на лице, но най-вероятно ще струва повече, отколкото самата лампа. В случай, че този сувенир е наистина желан от вас – инвестирайте в по-тежък и качествен материал за изработка. Металните фенери със стъкло са страхотни аксесоари за дома, особено ако разполагате с двор или лятно-зимна градина.

✔️Алуминиевите фенери може да закупите за цена между 100 и 500 дирхама (10/50€). По-тежките метални и стъклени лампи ще откриете за 500-2000 дирхама (50/200€), в зависимост от размера и детайлите. 

4.Подправки, ядки и сушени плодове 

Качеството и вкусът на подправките в Мароко са много по-добри от повечето места, на които ще го срещнете в Европа. Отделно са страхотен вариант за нискобюджетни подаръци, които няма как да останат неоценени. Тръгвайки из лабиринтите на старите градове, ще се ориентирате по ароматите – няма как да не ви отведат до сергиите за подправки и сушени плодове. Ще се озовете пред огромни купчини от цветен прашец, изрядно и симетрично подредени. Шафран, куркума, канела, бял пипер – това част от подправките, които ще срещнете тук. Ядките и сушените плодове също не са за изпускане – орехи, бадеми, фурми, смокини. Хапнете си от всичко, без притеснение!

✔️Куркумата и канелата ще ви струват между 20 и 40 дирхама (2/4€) за 100гр. Шафранът – 50-70 дирхама (5/7€) за 1гр.

5.Килими и черги

Едни от най-скъпите придобивки, с които може да се върнете вкъщи, са именно килимчетата и чергите. Можете да ги разглеждате с часове, защото всяко едно от тях е ръчно изработено и индивидуално красиво само по себе си. Едва ли ще попаднете на две напълно еднакви бройки – цветовете, десените и формите са най-разнообразни. Препоръчително е да си оставите тази покупка за края на пътуването – ще имате достатъчно време да опознаете вариантите и цените, а накрая да се “спазарите” за максимално ниска сума. Това умение ще ви е нужно! Търговците в Мароко обичат да се “надлъгват” с клиентите, затова ето няколко насоки за успешен “пазарлък”:

*Разглеждайте бавно и спокойно;

*Направете се, че тръгвате да излизате. При опит за напускане на магазинчетата, много често след вас ще чувате: “How much you pay?” или “I give you special price!” Не съдете хората – този тип преговори им е в културата.

*Не показвайте прекалено голям интерес.

*Предложете максимално реалистична цена – изработката на някои от изделията отнема месеци.

*Говорете сериозно и окончателно, а когато обявите крайната цена, за която сте склонни да направите покупка, нека тя да е по-ниска от реалната, която бихте отделили. Когато търговецът започне плавно да намалява цената, вие я увеличавайте.

*Забавлявайте се и водете преговорите с желание и търпение.

*Бъдете готови да си тръгнете, ако все пак желаната от вас сума не се приеме от продавача.

✔️Не искам да ви разочаровам, но няма да откриете килим, който да струва 50/100€. Реалистично ще трябва да си отделите поне 250/300€ за качествен и добре изработен продукт.

6.Сламени чанти и кошове

Цветните, сламени кошници са голяма находка по пазарите на Мароко и ще са ви от полза за дългите летни дни на плажа, пикник сред природата или пък за шопинг разходка. Могат да бъдат използвани и за оргазация на дома, като в тях прилежно се приберат книги, списания, тефтери или други аксесоари като одеала и покривки. Хубавото е, че са здрави и мултифункционални – няма да сбъркате, имайки поне една такава в колекцията си от вещи. Освен това, този тип кошници и кутии от слама, са пример за устойчиво производство на продукти с природосъобразна насоченост и екологични суровини. Естествените влакна, от които се изработват, се рециклират или произвеждат с техники за пестене на вода и земни ресурси.

✔️За кош с по-малък размер, очаквайте цена не по-висока от 70-80 дирхама (7/8€). Големите ще намерите за 100-120 дирхама (10/12€).

7.Чай и сервизи за чай

Пригответе се да опитате най-вкусния ментов чай, по време на престоя си в Мароко. Приготвя се с цели листа от мента и голямо количество захар. По желание може да добавите и евкалипт към него, който придава леко лют вкус и тръпчивост. Чаят от мента е традиционен и се предлага във всеки град, като се поднася в специални чайници. Приспособленията за чай в Мароко са толкова красиви, колкото и практични. На всеки един пазар ще откриете цветните стъклени чаши и ръчно изработен сребърен съд, поставени върху специален гравиран поднос. Фигурите изобразени върху тях са много интересни, затова разгледайте добре, преди да изберете този, който ще поставите на видно място у дома.

✔️За 100/200гр. насипен зелен чай ще платите между 50 и 100 дирхама (5/10€). За сребърен комплект с поднос и чаши – между 100 и 500 дирхама (10/50€), в зависимост от размера и орнаментите.

Дано с тази статия съм успяла да ви пренеса за малко в Мароко и красивите неща, които можете да откриете там! А ако се чудите коя агенция да изберете за следващото си пътуване, препоръчвам Прея Травел.

Усмивки и прекрасен ден от мен!

XOXO
signature

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.

Не искате да пропуснете някой мой пост?
Регистрирайте своя email адрес тук, за да получавате известия при всяка нова статия.

Previous
Моите ТОП 3 модели бански костюми за предстоящото лято
7 неща, които да си купите от Мароко