7 неща, които да си купите от Мароко

Обикаляйки из медините на Мароко, няма как да не забележите безкрайните улици, пълни със сувенири и ръчно изработени изделия. Ще искате да си купите от всичко за спомен и най-вероятно ще ви е нужен допълнителен куфар. Трява да знаете, обаче, че ще е нужно сами да извоювате достъпни цени за желаните от вас продукти – повечето от тях нямат етикети, а стартовата сума, която продавачите обявяват е двойна на реалната такава. Затова в тази статия освен какво НЕ трябва да пропускате да си купите от Мароко, ще ви споделя и приблизителните цени на предложенията ми, както и няколко лесни стъпки, които да следвате при “пазаренето” с търговците.

1.Арганово масло

Арганът се добива единствено в Мароко, затова ако си организирате екскурзия до там, задължително се снабдете с някое и друго шишенце. По време на моето посещение, имах възможност да присъствам на интересна презентация, свързана с добива, производството и полезните свойства на аргана. Там научих, че истинското арганово масло е със златно-жълт цвят и ухае на ядки, както и че има две разновидновидности от него – козметично и хранително. Продава се като отделен продукт в различни по големина шишенца, или като основна съставка в разкрасителни изделия – шампоани, балсами, маски, сапуни, кремове за тяло.

✔️Приблизителната цена за 100мл. козметично арганово масло е между 50 и 150 дирхама (5/15€). Имайте предвид, че хранителното арганово масло е малко по-скъпо. То се използва в кулинарията и придава специфичен вкус и аромат на ястията.

2.Керамични съдове

По време на разходката си из Мароканските градове и пазари, със сигурност ще попаднете на стотици разнообразни изделия от керамика – чинии, чаши, купички и фруктиери. Ако разполагате с достатъчно време, задължително се отбийте във Фес – там, ярките цветове и специалната техника, която се използва за изработката на красивите съдове, ще привлекат вниманието ви. Ще имате възможност да си купите единични бройки от тях, но ще откриете и сергии, където продават керамика на едро – в по-големи количества, за по-ниски цени. Мароканците са услужливи и ако поискате да ви ги опаковат, ще го направят безплатно. Все пак не би било приятно съдовете да се счупят, пренасяйки ги в самолета обратно към България. Не забравяйте да си вземете традиционен тажин за спомен – съд, наподобяващ нашия гювеч. Съставен е от две части – плоска основа с ниски страни и конусовиден капак, за по-добро разпределение на въздуха по време на готвене. Традиционните цветове са синьо и бяло, но не се притеснявайте да се снабдите с по-шарени и цветни варианти.

✔️Цената за малките купички е около 20 дирхама(2€). За по-големите съдове си пригответе 200-300 дирхама(20/30€). Малък тажин ще откриете за 20-50 дирхама(2/5€), а голям такъв – за 100-150 дирхама(10/15€).

3.Лампи и фенери

Ако обичате предмети, които мислено ви телепортират на мястото, откъдето сте ги купили – ръчно изработените марокански лампи и фенери са точно за вас. Откриват се в различни размери, цветове и форми, но каквато и да изберете, приказката за “Аладин” ще се пренесе в дома ви. По-леките фенери са и по-достъпни, но обикновено са изработени от алуминий. Този материал лесно променя цвета си и ще ви бъде трудно да го пренесете в багажа, тъй като има вероятност да се изкриви по време на пътуването. Възможността да платите за доставка също е на лице, но най-вероятно ще струва повече, отколкото самата лампа. В случай, че този сувенир е наистина желан от вас – инвестирайте в по-тежък и качествен материал за изработка. Металните фенери със стъкло са страхотни аксесоари за дома, особено ако разполагате с двор или лятно-зимна градина.

✔️Алуминиевите фенери може да закупите за цена между 100 и 500 дирхама (10/50€). По-тежките метални и стъклени лампи ще откриете за 500-2000 дирхама (50/200€), в зависимост от размера и детайлите. 

4.Подправки, ядки и сушени плодове 

Качеството и вкусът на подправките в Мароко са много по-добри от повечето места, на които ще го срещнете в Европа. Отделно са страхотен вариант за нискобюджетни подаръци, които няма как да останат неоценени. Тръгвайки из лабиринтите на старите градове, ще се ориентирате по ароматите – няма как да не ви отведат до сергиите за подправки и сушени плодове. Ще се озовете пред огромни купчини от цветен прашец, изрядно и симетрично подредени. Шафран, куркума, канела, бял пипер – това част от подправките, които ще срещнете тук. Ядките и сушените плодове също не са за изпускане – орехи, бадеми, фурми, смокини. Хапнете си от всичко, без притеснение!

✔️Куркумата и канелата ще ви струват между 20 и 40 дирхама (2/4€) за 100гр. Шафранът – 50-70 дирхама (5/7€) за 1гр.

5.Килими и черги

Едни от най-скъпите придобивки, с които може да се върнете вкъщи, са именно килимчетата и чергите. Можете да ги разглеждате с часове, защото всяко едно от тях е ръчно изработено и индивидуално красиво само по себе си. Едва ли ще попаднете на две напълно еднакви бройки – цветовете, десените и формите са най-разнообразни. Препоръчително е да си оставите тази покупка за края на пътуването – ще имате достатъчно време да опознаете вариантите и цените, а накрая да се “спазарите” за максимално ниска сума. Това умение ще ви е нужно! Търговците в Мароко обичат да се “надлъгват” с клиентите, затова ето няколко насоки за успешен “пазарлък”:

*Разглеждайте бавно и спокойно;

*Направете се, че тръгвате да излизате. При опит за напускане на магазинчетата, много често след вас ще чувате: “How much you pay?” или “I give you special price!” Не съдете хората – този тип преговори им е в културата.

*Не показвайте прекалено голям интерес.

*Предложете максимално реалистична цена – изработката на някои от изделията отнема месеци.

*Говорете сериозно и окончателно, а когато обявите крайната цена, за която сте склонни да направите покупка, нека тя да е по-ниска от реалната, която бихте отделили. Когато търговецът започне плавно да намалява цената, вие я увеличавайте.

*Забавлявайте се и водете преговорите с желание и търпение.

*Бъдете готови да си тръгнете, ако все пак желаната от вас сума не се приеме от продавача.

✔️Не искам да ви разочаровам, но няма да откриете килим, който да струва 50/100€. Реалистично ще трябва да си отделите поне 250/300€ за качествен и добре изработен продукт.

6.Сламени чанти и кошове

Цветните, сламени кошници са голяма находка по пазарите на Мароко и ще са ви от полза за дългите летни дни на плажа, пикник сред природата или пък за шопинг разходка. Могат да бъдат използвани и за оргазация на дома, като в тях прилежно се приберат книги, списания, тефтери или други аксесоари като одеала и покривки. Хубавото е, че са здрави и мултифункционални – няма да сбъркате, имайки поне една такава в колекцията си от вещи. Освен това, този тип кошници и кутии от слама, са пример за устойчиво производство на продукти с природосъобразна насоченост и екологични суровини. Естествените влакна, от които се изработват, се рециклират или произвеждат с техники за пестене на вода и земни ресурси.

✔️За кош с по-малък размер, очаквайте цена не по-висока от 70-80 дирхама (7/8€). Големите ще намерите за 100-120 дирхама (10/12€).

7.Чай и сервизи за чай

Пригответе се да опитате най-вкусния ментов чай, по време на престоя си в Мароко. Приготвя се с цели листа от мента и голямо количество захар. По желание може да добавите и евкалипт към него, който придава леко лют вкус и тръпчивост. Чаят от мента е традиционен и се предлага във всеки град, като се поднася в специални чайници. Приспособленията за чай в Мароко са толкова красиви, колкото и практични. На всеки един пазар ще откриете цветните стъклени чаши и ръчно изработен сребърен съд, поставени върху специален гравиран поднос. Фигурите изобразени върху тях са много интересни, затова разгледайте добре, преди да изберете този, който ще поставите на видно място у дома.

✔️За 100/200гр. насипен зелен чай ще платите между 50 и 100 дирхама (5/10€). За сребърен комплект с поднос и чаши – между 100 и 500 дирхама (10/50€), в зависимост от размера и орнаментите.

Дано с тази статия съм успяла да ви пренеса за малко в Мароко и красивите неща, които можете да откриете там! А ако се чудите коя агенция да изберете за следващото си пътуване, препоръчвам Прея Травел.

Усмивки и прекрасен ден от мен!

XOXO
signature

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

No Comments Yet.

Не искате да пропуснете някой мой пост?
Регистрирайте своя email адрес тук, за да получавате известия при всяка нова статия.