My happy place🤍

My happy place🤍

ВЕЧЕРНА РУТИНА - КЪПАНЕ НА БЕБЕ💦 Последователните действия в ранна...

ВЕЧЕРНА РУТИНА - КЪПАНЕ НА БЕБЕ💦 Последователните действия в ранна...

Усмивки за добро утро и пожелание за слънчево начало на...

Усмивки за добро утро и пожелание за слънчево начало на...

Честит имен ден, Алек!❤️❤️❤️

Честит имен ден, Алек!❤️❤️❤️

GIVEAWAY - СПЕЧЕЛИ ПОДАРЪЦИ ОТ PERSIL&SILAN SENSITIVE✨/ изтеглен победител: @mimkataaaaa...

GIVEAWAY - СПЕЧЕЛИ ПОДАРЪЦИ ОТ PERSIL&SILAN SENSITIVE✨/ изтеглен победител: @mimkataaaaa...

5 ЛЮБИМИ СНИМКИ💤📸 Тези спящи кадри на Алек са ми...

5 ЛЮБИМИ СНИМКИ💤📸 Тези спящи кадри на Алек са ми...

“Оживяла приказка, която разказва история за хармония и красота”💫 Тези...

“Оживяла приказка, която разказва история за хармония и красота”💫 Тези...

РАЖДАНЕ, ПРЕСТОЙ В БОЛНИЦА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД СЕКЦИО🏨 📝На www.sisiangelove.com...

РАЖДАНЕ, ПРЕСТОЙ В БОЛНИЦА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД СЕКЦИО🏨 📝На www.sisiangelove.com...

Природен феномен – Стобски пирамиди

Често ли се се колебаете къде да отидете на разходка в близост до София? Тогава не пропускайте да включите този природен феномен в списъка си. Стобските пирамиди не са известни толкова, колкото Мелнишките, но ги превъзхождат по разнообразие на формите и живописност.

Какво представляват те?

Стобските пирамиди са скални образувания, формирали се от лесно рушащи се скали и почва, в следствие на периодичните дъждове и снега през зимата, които с течение на времето отмиват горните им слоеве. При оттичането на водата се получават ерозионни вдлъбнатини, които с времето нарастват, а частите от скалата и почвата, които са незасегнати, остават по-високи и образуват интересни и внушителни фигури.

Как да стигнем до там?

Ние решихме да посетим пирамидите на връщане от Банско, но ако идвате от София трябва да шофирате по главния път за Кулата и да се отклоните към Рилския манастир. Малко след гр. Кочериново вдясно е отклонението за с.Стоб. Няма как да се объркате, има голяма указателна табела по пътя. Разстоянието от това отклонение до селото е 5-6 мин. Веднага ще забележите знаците и насоките, които са почти на всяка отбивка или кръстовище и водят по асфалтов път директно до паркинга, намиращ се в началото на пътеката. Точно до бариерата има и билетна каса. По време на нашата разходка тя не работеше, въпреки че беше неделя и имаше доста посетители. В крайна сметка не платихме за вход, но видях цената на билетите от ценоразписа – 2лв. за възрастни и 1лв. за деца и пенсионери.

Пътят нагоре

Пътеката, водеща от паркинга до пирамидите е приятна и лесна за изкачване. Има няколко по-стръмни възвишения, но не представлявят кой знае каква трудност за туристите. Пише го жена, бременна в 6-ти месец и вече задъхваща се от по-дълги разстояния и преходи. Времето, което е нужно за преминаването ѝ е около 35-40мин. нормално ходене. В случай, че правите почивки по пътя, може да ви отнеме около час в посока. Препоръчвам ви втория вариант – гледките, които се разкриват на моменти, заслужават вниманието ви.

 

Освен достъпността на пътеката, ми направи впечатление и това, че е много добре обозначена с маркировка. Липсва вероятност да се объркате в посоките, а и обикновено има много хора, с които се разминавате, така че дори да срещнете проблеми с ориентацията, няма как да се загубите. Ще откриете и доста пейки, на които човек може да отдъхне при нужда.

На върха

Изгледът към пирамидите е изключителен! Наблюдават се от екопътеката в посока отгоре надолу – директно в огромната пропаст, под краката ви. За щастие има изградени парапети около тях и можете да ги разгледате без притеснения. На брой са много, различават се една от друга и в същото време си приличат по форми … форми, изваяни от природата в продължения на хиляди години. Тук се вижда пирамида, там – гребен… една от тях завършва с голяма каменна шапка, а други пък приличат на животни. Невероятна гледка е, повярвайте ми. Най-хубавото е, че постоянно се променят и ако отидете отново след известно време, фигурите ще са съвсем различни от тези, които си спомняте.

Вярвания и легенди

Приказките, които се разказват за местността, до една са свързани с нещастната и несполучлива любов.

Според една от тях, някога на това място имало широка равнина. Двама влюбени от селото решили да се оженят там, но майката на булката не била съгласна със сватбата. Тя била толкова гневна, че хвърлила проклятие всички сватбари да се превърнат в камъни. В мига, в който младоженецът целунал булката, клетвата се сбъднала и цялата равнина се покрила с причудливи скали.

Втората легенда разказва за невъзможната любов между българско момиче и турско момче. Влюбената девойка не могла да понесе неодобрението на родителите си и се хвърлила от високите скали. На това място възникнала скалната пирамида, на която днес казват „Невестата”.

„Сватовете” пък разказват легенда, свързана с родителите на юнак от миналото. Някога, много отдавна, те тръгнали към село Стоб, за да вземат местно момиче за невеста. Както си бил обичаят, невестата била забулена и никой не знаел хубава ли е, грозна ли е. По обратния път сватовете дружно запели песен към вятъра с молба – да подухне и да надигне булото на невестата, за да я видят поне за малко. Вятърът чул молбите, така и сторил – духнал силно, повдигнал булото и незабавно всички били смаяни от чудната хубост на девойката. Кумът, като видял приказната хубавица, не се сдържал и се навел от коня да я целуне. В този момент сватовете се вкаменили, ужасени от срама, който щял да стори кумът.

Какво друго да видим в района?

Може да комбинирате разходката си до Стобските пирамиди с посещение на Рилския манастир и пещерата на Иван Рилски. А ако пътувате посока Банско – тук може да откриете още едно място с красиви природни гледки.

Е, това беше от мен за днес! Надявам се статията да ви е била интересна и полезна! Пожелавам ви страхотен и усмихнат уикенд.

XOXO
signature

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не искате да пропуснете някой мой пост?
Регистрирайте своя email адрес тук, за да получавате известия при всяка нова статия.

Previous
Идея за разходка – Панорамна алея “Стъпалата”
Природен феномен – Стобски пирамиди